Akustikusneurinom (Vestibularis Schwannom): Erfahrungen, Symptome, Operation

Što je akustična neuroma? (Vestibularis Schwannom)

Akustični neuroma (ili nazvan vestibularni scanom) je rijedak, benigni tumor u sluhu i ravnotežnom živcu. Liječenje ovisi o veličini tumora. U pravilu su dobre šanse za oporavak.

Tipični anatomski položaj akustične neurome

Tipični anatomski položaj akustične neurome. Izvor: wikipedia.org

U pravilu se tumor temelji na Schwannovim stanicama ravnotežnog živca. Tada se također govori o vestibularnom scanomu. Schwannove stanice predstavljaju izolaciju živčanih putova. Informacije se mogu brže transportirati. U rijetkim slučajevima, ovaj benigni tumor nalazi se u tkivu živca roga.

Uzroci i učestalost akustičke neurome

Učestalost bolesti raste s povećanjem dobi. Međutim, to polako raste. Ovaj tumor također ne ima tendenciju formiranja metastaza. Obično je važan u vezivnom tkivu. Prema njemačkom društvu za rak, ovaj oblik tumora čini 8% tumora unutar lubanje. Budući da se tehnički dijagnostički postupci neprestano poboljšavaju, akustična neuroma se može otkriti rano. Ostaje neotkriven kod mnogih pacijenata. Obično ne uzrokuje bol.

Gdje je aucijska neuroma?

Akustična neuroma s desne strane, približno 20 x 22 x 25 mm dodatni i intramatal. Izvor: wikipedia.org

Ovisno o vašem položaju, razlikova se između dva oblika tumora. Tumor se može pojaviti u kutu mosta cerebelarnog mosta prema sredini ili na boku u kanalu stijene kosti.

Medijalni tumor

Medijski tumor leži prema sredini i nalazi se u kutu mosta cerebelarnog mosta. To možete zamisliti kao posebno usku sobu koja se nalazi između mozga i stijene. Evo središnjih dijelova mnogih kranijalnih živaca. Ovisno o tome koji živci tumora, pacijent dovodi do različitih simptoma.

FATERAR tumor

Ovaj se oblik nalazi sa strane. Nalazi se u The Seasus Acusticus Internus, kanalu u stijeni kosti. Ovdje trče živci ravnoteže i živca roga. Ovdje se pokreću i licani živac i živci za okus. Rast može dovesti do oštećenja pritiska na živce.

Koji se simptomi javljaju u aukcijskom neurinomu?

Simptomi se često javljaju tek nakon većeg rasta. Budući da je ovom benignom tumoru dugo vremena za rast, simptomi se primjećuju tek nakon godina. Prije svega, mogu se primijetiti oštećenja na saslušanju. Većinu vremena ovdje je pogođeno samo jedno uho. Prvi znak tumora je pojava jednog odvaženog gubitka sluha.

To se odjednom pojavljuje kao gubitak sluha ili se očituje kao polako povećani gubitak sluha. Osim toga, često postoji i vrtoglavica i gledajući oči. Rijetko može bolovima ili ukočenosti lica u čeljusti. Oni koji su pogođeni često primjećuju bilo koji slučajno. Obično postoji promjena u smislu sluha, posebno u području visokih tonova. Pogođeni ljudi primjećuju da se Twittering ptica promijenio ili je teško slijediti tijekom telefonskog poziva na zahvaćeno uho. Često postoje i buka uha. To ponekad može biti jedini simptom.

Bol u vratu u aukcijskom neurinomu

U teškim slučajevima, drenaža vode mozga više se ne može dogoditi i tlak mozga se povećava. Tipični simptomi za to su vizualni poremećaji, glavobolja, bol u vratu, mučnina i povraćanje.

Kako nastaje akustička neuroma?

Zašto se ovaj tumor događa još nije dovoljno pojačan. To nije nasljedan ni zarazno uzrok. U rijetkim slučajevima, nasljedna bolest je neurofibromatoza tipa 2. Genetski defekt pokreće tumore u cijelom tijelu. Oko 5% bolesnih tada također dovodi do akustične neurome. Međutim, tumor se razmnožava u živčanim stanicama i može dovesti do trajnog oštećenja ako postoje simptomi tlaka. Većinu vremena to su ekstremni tečajevi bolesti.

Kako se dijagnosticira akustička neuroma?

Pregled obično provodi ENT liječnika. Prije svega, druge bolesti koje uzrokuju vrtoglavicu ili probleme sa sluhom. Za to pacijenti provode test sluha. Pacijent označava ono što čuje u različitim tonovima.

Audiometrija mozga stabljike može testirati živac roga bez da pacijent mora raditi na njemu. Kliknite zvukove igraju se putem zvučnika. Iza uha tada elektroda mjeri jesu li informacije prosljeđene mozgu bez ikakvih poremećaja. EEG tada pruža informacije o promjenama u lubanji.

Liječnik će također izvršiti temperaturno mjerenje ravnotežnog organa. Da bi to učinio, isprati vanjski ušni kanal toplom vodom. Refleks očnih mišića čini da se oči trče naprijed -nazad u vodoravnom. Refleks se može poremetiti u slučaju aukcijskog neuroma. Osim toga, razumljiv je ravnotežni organ i pacijent pati od vrtoglavica . To pokazuje koliko je tumor oštetio živac roga.

Što se događa tijekom ispitivanja MRI u aukcijskom neurinomu?

akustični neurinom

Akustična neuroma na MRI slici (strelica). Izvor: wikipedia.org

Ako postoji sumnja na tumorsku bolest, liječnik će obaviti MRI. To se konačno može utvrditi je li to tumor. Pacijent se zatim gura u dijagnostičku cijev na kauču, gdje se rezanje slika unutrašnjosti tijela izrađuje magnetskim poljima i elektromagnetskim valovima. Radi bolje vidljivosti, u venu se ubrizgava kontrastni medij. Sam MRI pregled ne uzrokuje izlaganje zračenju. Zbog uske cijevi i glasnog zvuka koji uređaj generira, neki pacijenti često doživljavaju kao neugodno.

Kako se liječenje / terapija odvija u aukcijskom neurinomu?

Bolest se može liječiti na različite načine. Ili čekate da se tumor promijeni. MRI se redovito uzima za to ili postoji zračenje i rad.

U slučaju manjih rasta, liječnici često odlučuju jednostavno čekati na kontrolirani način i gledati rast nad MRI skeniranjem. U starijih bolesnika, veličina tumora obično se ne mijenja ili se čak odražava. Sve dok kod pacijenta nema simptoma, zračenje ili intervencije pokušavaju se izbjeći operacija.

Kada nastaje akustična neuroma?

Tumor počinje rasti i doseže veličinu od dva do tri centimetra ili više, uvijek operacija. Specijalisti pokušavaju zaštititi ne -zabranjeno tkivo ili zdrave živce. Postoji rizik da se može dogoditi krvarenje ili oštećenje živaca. Osjećaj sluha i ravnoteže stoga može ostati oslabljen u slučaju akustične neurome. U osnovi, operacija je najučinkovitiji način liječenja tumora i uzrokovanja ozdravljenja.

Kada se zračenje mora dogoditi?

nježniji tretman je zračenje gama zrakama. Tumor se uništava ciljanim zračenjem. Međutim, oštećenje okolnog tkiva ne može se izbjeći. Veći tumori obično se ne mogu u potpunosti zabilježiti. Zračenje se koristi ako operacija nije moguća iz medicinskih razloga.

AUCUSTIC Neuroma vođena i kasne posljedice?

Budući da tumor raste vrlo sporo i ne tvori metastaze, prognoza je obično dobra. Tečaj također ovisi o položaju i veličini tumora. Mali rast ne mora se uvijek tretirati. Veći tumori liječe nakon operacije i nema relapsa. Samo ako se tumor u lubanji ne može u potpunosti ukloniti, tumor se ponovno pojavio. Međutim, često tumor ostaje neotkriven godinama jer ne uzrokuje simptome.