Was ist eine akustische Täuschung?

Što je akustična obmana?

Možda znate da se ne možete uvijek osloniti 100 % na svoju senzornu percepciju. Definitivno ćete znati tipični fenomen optičke obmane. Poznata vam je i Fata Morgana. To stvara iluziju veličine ili prostorija. Postoje i željeni prikazi koji su vrlo popularni u umjetnosti, na razglednicama ili u kalendarima, na primjer.

Međutim, mnogo manje poznato da postoje i akustična obmana . Ponekad interpretirate tonove koje viđate iz svog okruženja, jer ponekad tumačite vrlo drugačije nego što su u stvarnosti. U našem vodiču upoznat ćete neke primjere.

pokriveni tonovi

Događa se da možete čuti dva tona u isto vrijeme koji se vrlo malo razlikuju u pogledu visine. Tada uzimate samo glasniji poticaj. Odlučujući faktor je da je jedan od ta dva tona mnogo glasniji od drugog.

Pametni izumitelji MP3 formata iskoristili su ovu akustičnu obmanu. Ako se glazba reproducira, dio tonova jednostavno može biti izostavljen. Neki ionako uzimaju neke tonove. To igra važnu ulogu u digitalizaciji. U procesu utječe i na prijenos podataka. Što su datoteke manje, to bolje. Tada je potreban samo minimalni prostor za svemir za spremanje glazbenih datoteka ili brže prenošenje na Internet.

Akustični fenomen Sheparda Skala

SO -Acled Shepard Scale bavi se akustičnim fenomenom u kojem se istovremeno igra nekoliko golova. Tonovi su različiti. Međutim, budući da se volumen mijenja u vremenu, kao slušatelj imate osjećaj da ćete čuti ljestvicu. Istina, čujete samo iste tonove, a svaki od tih tonova ima drugačiji volumen. Na Internetu ćete pronaći puno lijepih zvučnih primjera. Učinci koje možete uočiti izgledaju vrlo futuristički. Umjetnici također odbijaju ovu obmanu, na primjer, u klavirskim komadima. Ovaj fenomen ponekad čak koristi i organske cijevi za određene melodije. Ovo stvara vrlo plutajuće zvučno iskustvo.

Melodije s tajanstvenom pozadinom

Diana German dobro je poznati američki glazbeni psiholog. U svojim je studijama otkrila da obično nije moguće prepoznati proizvoljno odabrane fragmente melodije bez koherentnog konteksta. Međutim, čim je subjekt čuo čitavo glazbeno djelo, moguće je da cijelu melodiju dobije iz fragmenata. Vaš mozak može dodati nedostajuće odlomke ako je potrebno. Tada čujete cijelu pjesmu u glavi, iako iz nje možete samo uočiti pojedinačne tonove.

Prostorni zvučni efekt Stereofonie

Posebni zvučni efekt sobe može se stvoriti pomoću StereoFonie . U osnovi, za to su potrebna samo dva različita sustava zvučnika koji reproduciraju tonove. Uz vješto kontrolu, pojavljuje se iluzija da bi izvor zvuka bio u sobi negdje drugdje nego što je to zapravo slučaj. Ovaj se poseban učinak često koristi u kinu ili na koncertu.

Postaje posebno zanimljivo za 3D animacije. Prostorna slika se zatim dodaje optičkoj iluziji. Preduvjet je da su zvukovi postavljeni točno na pravo mjesto. Rezultirajući dojam smatrate realnijim, a ponekad više ne možete više razlikovati film i stvarnost.

Posebni McGurk Effect

Znate li sigurno da možete točno čuti što netko kaže? Ako ste stvarno sigurni, možete ga isprobati s McGurk efektom. Ovo je vrlo zanimljiva akustična obmana: iskustvo slušanja prekriva se optičkom percepcijom. Odlučujući faktor je uvijek ono što pokretanje zvučnika radi svojim ustima. Zapravo vjerujete da čujete druge riječi. Međutim, pohranjeni zvučni slijed ne mijenja se.

S ovim učinkom otkrivate da možete čak i nesvjesno čitati čak i usne, ali trebate praksu za precizno prepoznavanje.

Tinitus kao obmana

Jedna od najpoznatijih i najneugodnijih akustičnih obmana je tinnitus . Ovo je zapravo fantomska buka u vašem uhu. Možete ih čuti, ali oni zapravo ne postoje. Tinitus može biti vrlo neugodan za vas. Pogotovo kad se tinitus pokaže trajnim, postaje zaista neugodno.

okidač za tinitus uključuje:

  • Nesreće
  • Trauma saslušanja kratkim ili dugoročnim preopterećenjem
  • Stres

U slučaju tinitusa, prikladni su različiti pristupi liječenja, na primjer, lijek, psihološka ili fiziološka terapija.

Slušni aparat također može pridonijeti uspješnom liječenju vašeg tinitusa.