Glückliche Ärztin

Što je audiogram (zvuk)?

ton audiogram je grafički, detaljan prikaz sluha. Prezentacija se odvija u krivulji slušanja za zračnu liniju i krivulju slušanja za kostnu liniju . Ovo mjerenje može izvući zaključke o postojanju, stupnju i vrsti slabosti sluha .

Test se provodi lako i brzo kod liječnika uha, nosa i grla ili kod akustičara. U pravilu, stvaranje zvučnog audiograma jedna je od prvih mjera ako se primijete relevantni simptomi slabosti sluha.

U nastavku ćete naučiti kako se stvara audiogram i kako ga treba protumačiti. Ako želite provjeriti vaš sluh, u bilo kojem trenutku možete zakazati sastanak za besplatni test sluha .

Kako je stvoren audiogram?

Za stvaranje audiograma, pacijent se prvo stavlja na slušalice i reproducira se preko pojedinačnih tonova. Volumen se sve više povećava u 5DB koracima tijekom mjerenja. Pacijent ručno pokazuje da li čuje zvuk.

Postupak se ponavlja za različite frekvencije . Prag saslušanja , iz kojeg se dogodila zvučna percepcija, označena je u cijelom rasponu frekvencije, što u konačnici rezultira u krivulji slušanja . Naravno, provodi se cijela za obje uši .

Za krivulju kostiju, slušalice se zamjenjuju slušateljem kostiju . To leži blizu kosti lubanje i testira zvuk prijenosa preko kostiju. Opet se provjeravaju različite frekvencije i volumeni, pragovne točke se crtaju i na kraju spoje na krivulju. krivulje zraka i kostiju sada se mogu usporediti.

Objašnjenje/ struktura audiograma

Nagib se primjenjuje vodoravno u i specificiran je kao frekvencija u Hz . okomita os prikazuje volumen u db . Prag saslušanja normalno čuvenog adolescenata označava nacrtanu nultu liniju. Dvije retke prikazuju krivulje slušanja za zrak i kost.

Air linija je prikazana kao linija s krugovima . Kostna linija, s druge strane, crta se kao linija sa strelicama u audiogramu. Osim toga, obično se radi s različitim bojama kako bi se označila različitih ušiju. Obično je desno uho crveno, lijevo je uho označeno plavom bojom.

Dvije krivulje zajedno čine osnovu za preciznu dijagnostiku i daju dokaze o tome da li, na primjer, liječenje konvencionalnim slušnim pomagalima ili je obećavajuće.

(zvuk) Procjena/ interpretacija audiograma

Općenito, oštećenja sluha mogu se vidjeti iz odstupanja od normalne krivulje slušanja . Što je odstupanje jače, to je ozbiljnije smanjenje sluha. Za detaljnije izjave mora se smatrati i krivuljama slušanja u odnosu na osi x i y i u odnosu jedni prema drugima .

u rasponu od -10 i 20 dB nalazi se područje "normalnog slušanja" u audiogramu. A neupadljiva krivulja slušanja mogla bi izgledati ovako:

Ako je prag sluha ispod u smjeru velikog volumena, to govori za gubitak sluha u različitim stupnjevima:

20-40 dB - Lagano smanjenje sluha

40-60 dB - srednje smanjenje sluha

60-75 dB -Srednje smanjenje sluha

75-95 dB - Snažno smanjenje sluha

95+ dB - Smanjenje sluha s visokim putem

Pridruženi raspon frekvencije također se može pročitati na osi y. U kombinaciji, pokazuje u kojima su frekvencijska područja oštećenja sluha . Različite vrste oštećenja sluha stoga se mogu razlikovati s audiogramom.

Gubitak sluha zvuka audiograma

Može se vidjeti zvučna kondukcija je li krivulja kosti u normalnom rasponu , ali zračna linija ima deficit . Krivulja zračne linije je, dakle, ispod krivulje koštane linije. Možete pronaći sve o uzrocima, simptomima i liječenju slušanja zvučne provodljivosti ovdje .

Audiogram zvučni senzorni gubitak sluha/ gubitak sluha

U audiogramu su prikazani zvučni osjećaj ili unutarnje sluh uha prikazan je na sljedeći način: zračna vodstvo i krivulja kostiju usko su zajedno . To znači da su i zračna cijev i kostna linija oslabljeni. Daljnje informacije o uzrocima, simptomima i liječenju zvučnog senzornog gubitka sluha mogu se naći ovdje .

Audiogram gubitak sluha Hochton

Kao što ime sugerira, gubitak sluha u rasponu visokog frekvencija (vidi sliku gore) Otpad od približno 2000 Hz je tipičan. Sve o sluhu spasilaca može se pročitati ovdje .

Audiogram dubokog gubitka sluha

Može se vidjeti za razliku od gubitka sluha Ludo, dubokih zvukova u području dubokih frekvencija . Prag sluha pada s povećanjem učestalosti. Više o saslušanju možete saznati -više gubitka sluha ovdje .

</p>
<H3> Audiogram gubitak sluha srednjeg tona </h3>
<p> U audiogramu u slučaju sluha srednjeg tona, može se utvrditi <strong> otpad krivulje slušanja u području srednjeg doranča </strong>. Posebno visoke i duboke frekvencije imaju nizak prag sluha, iako se srednje frekvencije percipiraju samo u većim količinama. <ahref= ovdje možete saznati više o gubitku sluha.

Audiogram kombinirani gubitak sluha

kombinirani gubitak sluha Iz upravljanja zvukom i gubitak zvučnog senzornog sluha karakteriziran je u striking Bone - i krivulja zvučne linije . S čistim zvučne smjernice ne mogu se prepoznati u kostičkoj liniji, s čistim Dvije krivulje bile bi bliže.