Hörgeräte für Hunde

Što trebate znati o gubitku sluha kod pasa

znao je da mačke između 55 Hz do 79 kHz čuju, a psi pokrivaju raspon od 67 Hz do 44 kHz. Za usporedbu, prosječna osoba može čuti samo od 20 Hz do 20 kHz. Ovi brojevi pokazuju da životinje čuju bolje od nas. Pas također ima selektivno saslušanje. Ako spava, dopušta da se uznemiri, osim ako ne čuje kutiju s hranom ili držač.

To je moguće jer senzorne stanice psa nisu izravno povezane s ušima, već s posebnim živčanim traktima. Pas to može uključiti i isključiti po želji. Psi čuju posebno duboke i posebno visoke tonove. Dakle, ako pas ne čuje, zapravo ne pomaže da ga vrišti. Mirna naredba u višoj topi ima više smisla. Tada vaš pas može bolje opaziti zvuk.

Sveukupno, 17 ušiju uši pomažu psu da locira zvukove. Pas može uskladiti svoje uši neovisno jedna o drugoj kako bi mogao uhvatiti izvor jedne buke. Psi čuju svog vlasnika zbog toga, čak i ako nije na vidiku. Dobar sluh koristi psa i vlasnika. Ali što učiniti ako pas više ne može čuti svog vlasnika?

Životinje također mogu izgubiti sluh. Tada morate pronaći novu vrstu komunikacije sa životinjom. To se može dogoditi po likovima ili putem slušnog aparata za psa. No, postoje li i prikladna slušna pomagala za voljenog četveronožnog prijatelja?

Simptomi gubitka sluha u psu

Vaš pas ne može reći da li vas ne može čuti. Uostalom, on ne pita i ne može tražiti da nešto ponovi. Ali postoje i drugi načini da utvrdite da li vaš pas loše čuje. Prilično siguran znak gubitka sluha je da vaš pas ne reagira na svakodnevne zvukove. Na primjer, kada je pas škljocane omiljene igračke, zove vas ili jednostavno zanemaruje domaći prsten. Vaš se pas može uplašiti kad ste ga probudili jer nije čuo kako ste došli do njega. Psi s gubitkom sluha također češće laje. To je zbog činjenice da se pas više ne može čuti prilikom lajanja.

Uzroci gubitka sluha u psu

Životinje također gube sluh kad je uho oštećeno. To se može dogoditi oštećenjem sitnih folikula kose i dosadnim u ušima. Kod starijih životinja živci se degeneriraju i neke životinje su imali loše živce u ušima od rođenja. Tumori ili pukotine u ušima također mogu uzrokovati oštećenje. Česta upala u uhu ili traumi dugo dovodi do gubitka sluha. Virus psa talenta može posebno snažno napasti slušanje pasa. To se može izbjeći cijepljenjem.

Liječenje gubitka sluha kod ljudi

Većina gubitka sluha ne može se poništiti. Međutim, znanstvenike je teško ponovno regenerirati broj folikula dlake. Dizajnerski miševi čuju slične ljudima, zbog čega se pokušaji provodi zbog gubitka sluha na miševima. Svaki proboj u trkaćim miševima mogao bi biti i proboj za ljude.

Istraživači već ubrizgavaju matične stanice sa životinja u nezrele živčane stanice i tako ih vraćaju. Saslušanje bi se moglo vratiti do 46% tijekom 10 tjedana. Zamjena folikula pomaže u 15 % gubitka sluha koji je pokrenuo neuropatija. Takav uspjeh još nije mogao biti zabilježen u drugim vrstama gubitka sluha. Životinje s lošijim sluhom prilagođavaju se svojoj okolini. Gubitak njezinog saslušanja ne utječe na vas toliko. Vaša druga osjetila nadoknađuju gubitak sluha.

Slušni aparat za psa - isplati li se?

U slučaju gubitka sluha kod psa, slušni aparat je također opcija za nadoknadu gubitka sluha. Liječnik sa Sveučilišta Aubery razvio je slušni aparat za psa na temelju ljudskog slušnog aparata. S plastičnim crijevima i pjenastim čepovima, zatim je uređaj spojio na pseći ušni kanal. Nisu svi psi tolerirali strano tijelo u uhu. Budući da se oni mogu odbiti, slušni aparat za pse nisu tako česti. Liječnici trenutno istražuju kohlea implantat za pse. Ali skupe su i nema garancije da rade.

Nije svaki pas prihvatio slušni aparat u uho. Osim toga, slušni aparat ima smisla samo ako pas još uvijek može čuti na jednom uhu. U svakom slučaju, potrebna je pojedinačna proizvodnja za psa. To je zato što se ušni kanal ljudi i pasa značajno razlikuje. Pas ima vertikalni i vodoravni ušni kanal. Slušni aparat prekriven je gumom od pjene, a zatim se prilagođava ušnom kanalu.

Za umetanje takvog slušnog aparata, pas mora biti u stanju biti imobiliziran ili anesteziran. Pas ne razumije da bi trebao ostati miran. Zbog toga je upotreba slušnog aparata za psa medicinska intervencija. U ovom slučaju trebali biste razmotriti ima li slušni aparat zapravo ili samo znači stres za psa. To je ujedno i razlog zašto slušni aparati za psa mogu biti skupo ulaganje, jer se ne može uvijek reći da li se to isplati. Manji psi često uzimaju strano tijelo bolje od većih pasa.

Uz puno strpljenja i treninga, možete steći i znakovni jezik za psa. Stoga se ne preporučuje korak prema slušnim pomagalima kod pasa. Pas s hendikepom može biti izazov, ali sam pas se često dobro slaže sa svojim hendikepom.

Izgleda drugačije kod skupih policijskih ili osoba. U ovom slučaju, slušni aparat može imati smisla tako da pas ostane spreman za upotrebu. Međutim, poput ljudi, psu treba vremena da se navikne na uređaj. To može biti dug put dok pas ponovo ne čuje naredbe ili ponovno skoči gore s kutijom za dovod.

Troškovi za slušni aparat za pse

Testovi sa slušnim aparatima u uhu pokazali su uspjeh u ispitivanjima pasa. Ako sumnjate da vaša životinja čuje loše, javite se veterinarom. To tada može planirati daljnji postupak slušnog aparata.