Hörgerät-Implantat: Knochenleitungshörgerät, Cochlea-, Mittelohr- oder Hirnstammimplantat? - Unterschiede, Kosten, Funktionsweisen
U mnogim slučajevima, opskrba klasičnih slušnih aparata u uhu ili u ušnom ušima potpuno je dovoljna da podrži jezično razumijevanje pacijenata s oštećenjem sluha. U tu svrhu, uređaji pojačavaju zvuk i puštaju ga u ovom podignutom obliku u ušnom kanalu korisnika. Što se događa, ako srednje uho više nema (više) ima mogućnost smanjenja zvuka, oštećenje sluha sve više povećava ili anatomski razlozi sprječavaju prilagodbu slušnog aparata?

U tim slučajevima

implantati za slušni aparat mogu biti alternativa uklonjivim slušnim aparatima i poboljšati šansu da njihovi prijevoznici sudjeluju u zvučnom svijetu. Operativna intervencija je imperativ za umetanje implantata, pa bi se odluku o implantatu slušnog aparata treba temeljito razmotriti. Također je važno napomenuti da ista kvaliteta sluha nikada ne može nastati kao kod prirodnog sluha. Ipak, implantati su sofisticirana slušna rješenja koja mogu značajno obogatiti svakodnevni život.

Saslušački implantat i slušni aparat: Intervju s pogledom

Slušni aparat Implantati
 • Neinvazivna/ bez kirurške intervencije

 • Fleksibilno se može koristiti

 • obrađeni i ojačani zvuk

 • Koristi funkciju srednjih i unutarnjih ušiju kao i zaostale propuste

 • za svjetlost do ozbiljnih oštećenja sluha

 • nosio se u uhu ili iza uha

 • Invazivno/ operativna intervencija

 • Zvučni procesor uklonjiv, implantat u osnovi čvrsto

 • zaobilazi oštećene dijelove sluha

 • za poseban gubitak sluha

 • Potpuno ili djelomično implantirano

Vrste implantata za slušni aparat

Koji se implantat slušnog aparata koristi ovisi o obliku gubitka sluha ili oštećenja sluha. Uobičajene vrste implantata za slušni aparat formiraju implantate unutarnjeg uha -također poznati kao kohlea implantati -, implantati srednjeg uha, slušna aparat sa kostima, kao i implantati mozga.


Područja primjene različitih implantata uključuju sljedeće:

 • Senzorineuralni gubitak sluha
 • Kombinirani gubitak sluha
 • Zvučna provodljiva ludo
 • Kongenitalno i kronično oštećenje sluha
 • Nekoliko zloslutnija ili nedostajala živca
 • Ukupni gubitak sluha (međutim, to je obično teško liječiti ako se gubitak sluha dogodi prije ili tijekom stjecanja jezika)

Osnovna Struktura implantata slušnog aparata Rezultat je dva dijela: unutarnji dio, koji je implantiran i posljedično sjedi ispod kože i vanjskog dijela, koji se sastoji od audio procesora i na na Izvan vlasišta je fiksiran. Čak i potpuno implantirani uređaji nisu u potpunosti autonomni, uvijek vam je potrebna veza s vanjskim uređajem za napajanje.

COCHLEA implantat

Cochlea implantati su vjerojatno najpoznatiji implantati za slušni aparat, ali jedva da je itko dovoljno informiran o njima. Uređaji ponekad služe za liječenje urođenih oštećenja sluha, ali trebaju se procijeniti kao potencijalno korisne u svim oštećenju unutarnjeg uha. Ciljana skupina su posebno odrasli s gluhom gluhoćom, ljudi s povećanjem gubitka sluha (hipakusis), kao i djeca s teškim oštećenjem sluha - genetski ili stečeni.

Elektronski impulsi čine osnovu funkcionalnosti kohlea implantata: oni generiraju u kohlea tonovima koji u konačnici omogućuju razumijevanje. Ovo zahtijeva vanjsku komponentu koja uključuje jezični procesor iza šalice uha. Postoji bežična, induktivna veza od vanjske do unutarnje komponente. Potonji sjedi u hramskoj kosti i u izravnom je kontaktu s Cochlea. Kodirani audio signali šalju se na zavojnicu primatelja unutarnje komponente putem emitirane zavojnice vanjskog dijela. Na temelju toga stimuliran je audio živac, koji u mozak uzima liniju stimulacije, što konačno stvara dojam za slušanje.

Centralni implantat uha

Prema imenu, implantat srednjeg uha ubacuje se u srednje uho u složenu, ali nisku radnu operaciju. Postupak liječenja percepcije ili zvučnog gubitka sluha je i kombinacija nje. Središnji implantati uha su također idealni kada postoji blok srednjeg uha ili vanjsko uho ili nošenje vanjskog slušnog aparata nije moguće. U svakom slučaju, netaknute unutarnje ćelije kose preduvjet su za upotrebu.

Za funkciju funkcije implantata srednjeg uha potreban je magnet koji ostvaruje sidrenje vanjskog mikrofona s procesorom unutarnjeg jezika. Mikrofon djeluje kao vrsta zamjene za Auricle - uzima slušne podatke i šalje ih na implantat u srednjem uhu. Ovdje se signali prosljeđuju na unutarnje uho preko noja, što stvara dojam za slušanje.

Slušni aparat za kosti usidrene kosti/ Slušni aparat za plinovod kosti

Slušni aparati za kosti koriste prirodnu funkciju kostiju za vođenje zvuka. Ovaj dizajn također govori o kosti usidrenom slušnom aparatu (BAHA), tj. Slušnim aparatima s kostima. Saslušni implantati koriste se za različita ograničenja, ponekad u slučaju kronične upale srednjeg uha ili ušnog kanala, oštećenja na bubnju, Zvučni gubitak sluha, kao i malformacije uha i uha kanal.

Vaše imenovanje nastaje zbog činjenice da se u kostima koristi implantat - A Titanium vijak -. Kao kolega, zvučni procesor je pričvršćen na implantat izvana iza uha. Za funkciju , zvučni procesor u početku apsorbira zvuk iz okolnog područja, a zatim ga oslobađa na vijak, koji koristi vibracije za prosljeđivanje audio signala na unutarnje uho. Kao rezultat toga, nije potrebno sudjelovanje srednjeg uha, već netaknuti audio živac i funkcionalno unutarnje uho.

implantat implantata mozga/ slušnog mozga (ABI)

Potreba za implantacijom implantata za mucanje mozga nastaje kada je slušna linija oštećena od rođenja ili traumatičnim i patološkim događajima. Na primjer, ovdje treba spomenuti bolesti tipa 2 i tumorskih bolesti u kojima tumor pritisne na slušni živac ili uzrokuje oštećenje uklanjanja tumora. Čak i s potpuno razdvojenim audio živcem , implantat mozga Smammer nudi način da djelomično vrati sluh. Cilj je učiniti manje optimalno sluh, već osjećaj za sluh tako da isključivanje iz slušnog svijeta nije isključeno.

Tijekom vrlo složene implantacije, mala se elektroda koristi izravno u mozgu stabljike , koja je dostupna putem malog kabela u zamjenu s vanjskom komponentom. Elektroda prolazi frekvencije kroz vanjski procesor koji sjedi vani, koji zahtijevaju stimulaciju hornih živaca zbog električnih impulsa. Posljedica je naprijed podražaja na mozak, gdje se to događa i dojam se sluša. Pomoću implantata mozga začepljenja, percepcija buke okoline prvenstveno uspijeva. Samo s treningom u Lip čitanju može razumijevati jezično razumijevanje iz tonova.

Trošak implantata za implantat slušnog aparata

Svaka implantacija slušnog aparata operativna je intervencija koja bi uvijek trebala biti dobro osmišljena. Ono što olakšava jest pokrivanje svih troškova za implantat, njegu i rehabilitaciju od strane zakonskih zdravstvenih osiguravajućih društava. U smislu cijene, implantati slušnog aparata - ovisno o vrsti implantata i individualnim zahtjevima pacijenata koji utječu na razinu poteškoće intervencije - kreću se u okviru do 40.000 eura.

najizrazitije su Slušni aparati za provod za kosti , koji su u rasponu od 3000 - 5000 eura. Centralni implantati uha leže u cjenovnom rasponu od 10 000 do 30 000 eura, ovisno o načinu liječenja. Implantati mozga stabljike dostupni su i po cijeni od oko 30 000 eura. Trošak Cochlea implantata iznosi oko 40.000 eura. Imajte na umu da su to samo smjernice. Konačna cijena rezultira ovisno o gore spomenutim čimbenicima.