Hörimplantat Unsichtbar | MySecondEar

sluh implantat nevidljivo

Kohlea implantat je elektronska proteza sluha. Zvuk pretvara u električne signale i prenosi ih izravno u audio živac. Oštećena područja u uhu mogu se izbjeći.

Liječenje implantatom kohlea razmatrano je samo u izuzetnim slučajevima s jednostranom gluhoćom, jer se bojalo da implantat Cochlea može umanjiti razumijevanje jezika na uobičajenom slušnom uhu. Međutim, sveučilišna klinika Freiburg to je jasno odbila.

Kasne posljedice jedne odbijene ukočenosti

Uzroci jedne ostane gluhoće mogu biti, na primjer, urođene malformacije uha, tumori na živcu roga (tako su ujednačeni schwannomi u ravnoteži ili puž glave), ozljede glave ili pad sluha. Medicinske studije pokazale su da dugoročna gluhoća može imati ozbiljne posljedice za one koji su pogođeni. Na primjer, dovodi do oštećenja memorije i drugih mentalnih vještina i povećava rizik od razvoja demencije.

više: s vremenom to oštećenje također može dovesti do socijalne izolacije, jer npr. B. Velika obiteljska okupljanja ili posjete restoranima s prijateljima predstavljaju ogroman teret i trud za one koji su pogođeni. Često konačno izbjegavaju takve situacije.

Operacija iza uha

implantat kohlea može pomoći tim pacijentima da čuju na uhu goluba. Proteza elektroničkog sluha sastoji se od glasovnog računala i zavojnice s elektrodom.

Tijekom kirurške intervencije, zavojnica s elektrodom u kosti implantira se iza pacijentovog uha. Odatle se tanka elektroda milimetra pažljivo ubacuje u audio puž u audio živac, gdje električno stimulira slušni živac. Na taj se način vanjski zvukovi prosljeđuju izravno i bez zaobićanja u audio živac.

U bolesnika čiji je uzrok jednostrane gluhoće šljokica, tj. Benigni tumor u audio pužu, upotreba implantata kohleje dugo se smatrala nemogućim. U pravilu, tumor u potpunosti ispunjava kohlea, a ponekad i ravnotežni organ. Nakon uklanjanja tumora više nema dovoljno tkiva za korištenje implantata.

Nova kirurška tehnologija također pomaže bolesnicima s tumorima. Za razliku od klasične metode, tvrda kapsula audio puževa radi u radu. Međutim, važno je da se sačuva područje u kojem se nalaze rogovi.

Tada se tumor u potpunosti ukloni, a elektroda implantata kohlea postavlja se oko preostalog tupih kohlea sa stanicama sluha. Tada se rekonstruira kapsula kohleje, tj. H. ispunjen pacijentovim vlastitim materijalom. Do sada je 30 pacijenata uspješno opskrbljeno kohlea implantatom.

Normalizacija tek nakon šest mjeseci

Prvi dojam slušanja nakon "uključivanja" implantata Cochlea različit je za svakog pacijenta. Nije neobično da prijevoznik odmah prepoznaje tehničar i može izravno razumjeti njegove riječi. U svakom slučaju, zvučni dojam je neobičan: tinule, mehanički, umjetni kao računalni glas. U drugim slučajevima, akustička percepcija je ograničena na zvukove i tonove u prvih nekoliko dana.

Polako mozak počinje analizirati nove dojmove za slušanje i nadoknaditi ih poznatim zvučnim uzorcima. To se radi samo po sebi, ali može se podržati i ubrzati odgovarajućim vježbama u njezi i rehabilitaciji. Postupno, razumijevanje jezika vraća se i zvuk glasova, tonova i zvukova postaje prirodniji. Potrebno je najmanje pola godine, često duže dok se ne postigne jasna, diferencirana percepcija zvuka, što se opet doživljava kao "lijepo".