Hörverlust: Behandlung, Ursachen, Symptome

(iznenadni) gubitak sluha i njegovi uzroci

širom svijeta utječu milijarda ljudi gubitka sluha. I kod novorođenčadi, kao i kod djece i odraslih, postoji rizik od stjecanja slabosti sluha ili rođenja s njima. Gubitak sluha može se dogoditi i na jednom (jednostranom) i na obje (bilateralne) uši. Izraz uključuje niz različitih oblika. Više o različitim vrstama gubitka sluha/gubitku sluha možete saznati.

gubitak sluha uzrokuje

Gubitak sluha pripisuje se različitim uzrocima. S jedne strane, to je opravdano procesom prirodnog starenja, u kojem zagađenje bukom posebno igra ključnu ulogu. S druge strane, posebno, posebno kod djece, čest je okidač za privremeni ili trajni gubitak sluha.

gubitak sluha zbog vertite

Upala srednjeg uha dovodi do oticanja sluznice u uhu. Kao rezultat toga, ventilacija unutarnjeg uha više nije zajamčena. To stvara negativan tlak, koji se izražava pritiskom tlaka. Može doći do privremenog gubitka sluha, koji obično nestaje nakon zacjeljivanja upale.

gubitak sluha zbog začepljenih ušiju

Zatvor ušiju također može dovesti do privremenog gubitka sluha. U djece, neke od ušiju začepljene prodorom stranih tijela. U ovom slučaju postoji rizik od slučajnog oštećenja uha na udaljenosti, što također može dugoročno imati problema s njim. Odrasli pacijenti češće imaju zatvor ušnog kanala zbog ušnog voska. Ovo je ujedno i privremeno ograničenje slušanja koje se uklanja čišćenjem.

gubitak sluha zbog stresa

Gubitak sluha može proizaći iz pretjeranog stresa. Vjeruje se da je odgovoran hormon stresa hormon, što uzrokuje grčeve krvnih žila. Međutim, točan postupak nije u potpunosti poznat. Svatko tko trpi gubitak saslušanja s pretjeranim stresom trebao bi biti svjestan rizika od sudar saslušanja. U takvoj sumnji je preporučljiv posjet stručnjaku.

gubitak sluha zbog moždanog udara

Stroke koji utječu na temporalni režanj mogu utjecati na audio željeznice i posljedično ograničiti saslušanje. Veza između gubitka sluha i moždanih udara također se može vidjeti obrnuto: pacijenti koji su pretrpjeli iznenadni gubitak sluha pokazali su u studijama veći rizik od moždanog udara.

Gubitak sluha Corona

Općenito, virusne infekcije potencijalno utječu na pojavu gubitka sluha. Do sada su do sada ograničenja sluha malo poznata kao aktivni simptom Coid-19. U kontekstu kasnih posljedica, gubitak sluha spominje se češće, ali veza još nije razjašnjena zbog nedostatka istraživanja. Ako pretrpite gubitak sluha u kontekstu infekcije korone, trebali biste se što prije tretirati.

Gubitak sluha u starosti

Oko 50 godina, to je dio procesa prirodnog starenja koji smanjuje rad sluha. Uzroci gubitka sluha, koji se nazivaju i presbyakusis , nisu u potpunosti razjašnjeni. Može se pretpostaviti da zatvaranje stanica dlaka u unutarnjem uhu prirodnog starenja, desetljeća zagađenja bukom i nasljednih čimbenika.

iznenadni gubitak sluha

Nagli gubitak sluha je kada se gubitak naglo pojavi na jednom ili oba uha u roku od nekoliko dana. Ovo je medicinska pomoć s kojom biste odmah trebali posjetiti liječnika. Neki od pogođenih čuju "pljačka" zvuk prije nego što započne gubitak sluha. Pored toga, često se događa kombinacija s tinitusom ili vrtoglavicom. Uzroci uključuju:

  • Prekomjerna količina ušnog voska
  • Virusne infekcije
  • Tumore
  • Trauma glave
  • Lijekovi
  • Imune bolesti
  • Idiopatske bolesti (multiple skleroza, menière )
  • Vaskularne bolesti koje ograničavaju opskrbu krvlju na uho.

Dijagnoza "gubitka sluha" odvija se u slučaju smanjenja sluha više od 30 decibela u tri frekvencije. Obično je stvaranje iznenadnog gubitka sluha moguće u roku od dva tjedna, ali vrsta i trajanje liječenja ovisi o specifičnom uzroku.

Liječenje gubitka sluha

Ovisno o uzroku gubitka sluha, različite mjere liječenja obećavaju. Mnogi okidači već se mogu ukloniti manjim intervencijama ili liječenjem lijekovima. Slučajni oštećenja koja se pojavljuju kroz infekcije također se rješavaju nakon ozdravljenja bolesti. U slučaju trajnih ograničenja slušanja, liječenje pomoću slušnih aparata je u velikoj mjeri dostupno. Sljedeće se primjenjuje: Što je ranije šetnje liječniku, to bolje. Ako predugo čekate, riskirate pogoršanje svog sluha ili drugih nepoželjnih nuspojava, poput sklonosti socijalnoj izolaciji.