Kind hört schlecht: Schwerhörigkeit bei Kindern | MySecondEar

Gubitak sluha kod djece: simptomi, uzroci, liječenje

oko 1,5 od 1000 novorođenčadi već je pogođeno gubitkom sluha. Drugim riječima, vaša percepcija i obrada akustičkih informacija ograničena je od rođenja. Čak i u kasnijim vremenima tijekom djetinjstva i mladih, smanjenje sluha može se dogoditi iz različitih razloga. Oni se kreću od infekcija do prekomjernog zagađenja bukom. Pogotovo u mladoj dobi, liječenje gubitka sluha bitno je za sprječavanje kašnjenja u razvoju ili oštećenja.

gubitak sluha kod beba i djece prepoznaju: simptomi

Prvi znak mogućeg gubitka sluha je odsutnost zastrašivanja za glasne zvukove od 4. do 6. tjedna života. Od 6. mjeseca nadalje, vaše dijete također treba aktivno reagirati na govor i pokušati pronaći izvore buke . Ovisno o stupnju gubitka sluha, u daljnjem tijeku djetinjstva moraju se primijetiti razni drugi znakovi: s laganim smanjenjem sluha , djeca često ne čuju tiho izgovoreni i šaputani jezik. U slučaju srednje do visokokvalitetne oštećenja , zvučni su samo glasni zvukovi. Ako dođe do potpunog gubitka sluha, djeca su vibracije opazile samo. Također upečatljivi glasan govor, česta pitanja razumijevanja i nedostatak pokušaja ponovnog uspostavljanja roditelja, 7. znakovi oštećenja sluha.

Kako bi se što ranije prepoznalo gubitak sluha kod beba i djece i poduzeti odgovarajuće mjere, treba uočiti sva ispitivanja ranog otkrivanja . Na U1 se već provodi probir prvog sluha, ali pozitivan rezultat ne znači automatski da se ne može odrediti oštećenje saslušanja kasnije. Kada promatrate opisane znakove, napravite liječnika kako bi stvorio pojašnjenje.

Gubitak sluha kod beba: Uzroci

U beba je 50 % gubitka sluha nasljedni, ali može biti lažan ili odgođen razvoj u području organa sluha i tijekom trudnoće i tijekom rođenja. S jedne strane, za to su odgovorni posebni geni ili genetski nedostaci , koji se javljaju i u kombinaciji s drugim bolestima, npr. Šiljša, srce ili oči. Sifilis, metaboličke bolesti ili zlouporaba alkohola i droga tijekom Trudnoća također može dovesti do urođenog gubitka sluha kod beba. Pored toga, prerano rođenje, mehanička oštećenja uzrokovana ili nedostatkom kisika u procesu rođenja , žutica i krvarenje u mozgu potencijalno su negativni na sluh. Nakon rođenja , rizik je prvenstveno u upali srednjeg uha ili meninga, kao i tipičnih infekcija u djetinjstvu, poput ospica, zaušnjaka i rubeole.

Uzroci gubitka sluha u djetinjstvu

Uzroci gubitka sluha u djetinjstvu mogu biti posljedica infekcija, ali i posljedice kralježaka , mogu se pripisati i prehlade ili povećani bademi u grlu. Posljedica može biti zbirka izlučivanja u špilji Pauken, što zauzvrat može stvoriti cijevi za zatvaranje . Ako to postoji predugo, postoji patološka promjena u sluznici. Ako tretman lijekovima ne uspije u ovom stanju, u cijev cijev ubacuje se u bublud kako bi uzrokovao trajnu ventilaciju i sušenje srednjeg uha. Nakon nekoliko mjeseci, cijev se odbija samostalno. Ograničenje slušanja je, dakle, samo privremeno. Posljednjih godina došlo je do povećanja poremećaja sluha kod mladih ljudi, koji se pripisuju velikom zagađenju buke glazbom.

Važno : Na taj način se unaprijed izbjegava oštećenje sluha od osjetljive djetetove pripadnosti, treba spriječiti preventivno radi odgovarajuće zaštite sluha. Volumen od 85 decibela može biti rizik za sluh djece. Čim dođe do oštećenja, teško je popraviti. Stoga, pazite da svoju djecu ne izlaže pretjerano glasno okruženje ili da koristite odgovarajuću zaštitu sluha.

Posljedice gubitka sluha u djece

Liječenje gubitka sluha bitno je za djecu kako bi osigurali redoviti razvoj jezika i društvenog razvoja . Budući da je prikupljanje djetetovog jezika u velikoj mjeri provedeno od strane jezičnih uzora i imitacije, potrebno je slušanje jezičnog unosa. Što je ranija intervencija, to je bolje, jer su u prvim mjesecima i godinama života postavljeni temeljni osnovni stupovi daljnjeg razvoja . Druga moguća posljedica je kašnjenje u kognitivnom razvoju, što je rezultat ograničenog otkrivanja svijeta sa svim osjetilima. Pored toga, gubici u školskom performansama također su upečatljivi. To se može pratiti do činjenice da je škola vrlo interaktivno mjesto na kojem se znanje prvenstveno prenosi verbalno.

Liječenje gubitka sluha kod djece i beba

Koji tretman ima najviše šanse za uspjeh ovisi o uzroku ograničenja slušanja. U slučaju gubitka sluha zbog infekcija, obično je moguće privremeni, liječenje lijekovima . U slučaju genetskih ili drugih uzroka, adaptacija odgovarajućeg slušnog aparata obično pomaže. Koje posebne značajke dječji slušni aparati i koliko koštaju mogu se pročitati ovdje . U rjeđim slučajevima preporučuje se umetanje cochlea implantata , na primjer, ako anatomski ili slušni uvjeti sprječavaju nošenje slušnog aparata.

Gubitak sluha kod djece: Operacija

Određeni uvjeti sprječavaju uporabu konvencionalnog slušnog aparata i, ako je potrebno, zahtijevaju uporabu implantata. Jedna od mogućnosti ovdje je cochlea implantat (CI) , koji preuzima funkciju unutarnjeg uha i akustičnih informacija na taj mozak naprijed. Dok slušni aparat teže povećavaju količinu, CI je značajno uključen u proces upravljanja u slušanju. Međutim, implantat Cochlea nije čudo rješenje. Potrebno je vrijeme da se naviknete na uređaj i zahtijeva intenzivni trening u rješavanju i slušanju. Čimbenici koji utječu na uspjeh s CI -om su, na primjer, dob u implantaciji i stupanj gubitka sluha.

Gubitak sluha kod djece: Što roditelji mogu učiniti

Kad je dijete teško čuti, za većinu roditelja ovo je u početku šokantna vijest. Emocionalne reakcije su uvjerljive i mogu biti. Međutim, izuzetno je relevantno da predstavljate najbolju moguću podršku svom djetetu.

  1. Saznajte više: što bolje poznajemo sebe s temom, to manje prijete. Što ste bolje upoznati s temom gubitka sluha, bolje ćete razumjeti i podržati svoje dijete.
  2. Uzmite savjetodavne savjete: Pri dijagnosticiranju "gubitka sluha" može se postaviti puno pitanja. Ne bojte se potražiti savjet kako biste svom djetetu olakšali život.
  3. Budite otvoreni : Iskrenost prema djetetu i drugima s obzirom na ograničenje slušanja obično pomaže povećati razumijevanje izvana. Vaše će dijete imati manje problema u svakodnevnom životu ako vaši kolege ljudi znaju o posebnim potrebama.
  4. Prihvatite, uključite, podršku : Prihvatite posebnu značajku svog djeteta i uvijek mu dajte osjećaj da bude podržan i uključen. Odvojite vrijeme da razgovarate sa svojim djetetom i saznajte gdje ga možete podržati. Na primjer, organizirajte signale (npr. Rukovanje) koje vaše dijete može upotrijebiti da naznači da nešto nije razumjelo. Na taj način možete suptilno i na odgovarajući način reagirati.
  5. Budite strpljivi : obratite pažnju na adaptaciju vašeg jezičnog doprinosa tako da vas dijete razumije što preciznije. Razgovarajte glasno i jasno i strpljivo ponavljajte svoje izjave na zahtjev kako ne biste uklonili dijete.
  6. Koristite tehnička pomagala : Pored slušnih pomagala, postoje razne tehničke dodatni dodaci koji mogu obogatiti svakodnevni život vašeg djeteta. Saznajte više i ne stidite se odbiti ove AIDS.
  7. Koristite dodatnu terapiju : Osim slušne skrbi, treba koristiti dodatne terapijske ponude. Na primjer, govorna terapija pomaže podržati razvojni razvoj vašeg djeteta.
  8. Koristite mogućnosti razmjene : Za roditelje dijagnoza "gubitka sluha" može biti neočekivani izazov među vašom djecom. Roditelji se mogu umrežiti, podržavati i informirati o brojnim mogućnostima razmjene.
  9. Promovirajte samopouzdanje vašeg djeteta : Da biste donijeli normalnost da se bavi gubitkom sluha, pomozite svom djetetu da održi vlastito samopouzdanje. U školi se vaše dijete može susresti s pitanjima i rezervacijama o slušnom aparatu. Kako bi se izbjegla nesigurnosti obuke, roditeljska podrška i obrazovanje su stoga posebno presudni.