Presbyakusis (Altersschwerhörigkeit): Definition, Symptome & Ursachen

Što je presbyakusis (saslušanje dob -a)?

Svaka sedma odrasla osoba u Njemačkoj utječe, iz 65 godina svake sekunde. Govorimo o presbyakusisu, tj. Gubitku sluha. Možete saznati kako se to događa, koje su posljedice i što možete učiniti u vezi s tim.

Presbyakusis Definicija: Spricer

Presbyakusis je medicinski koncept za paljenje. Prirodni proces starenja ne utječe samo na senzorne stanice kose u našem unutarnjem uhu, već i na audio živac i naš slušni centar. Kao rezultat, stvara se smanjenje sluha, koje se obično nalazi u visokofrekventnom području . Bolesti, stres ili visoko zagađenje bukom povećavaju trošenje sluha, što obično počinje od 50. godine.

Presbyakusis uzrokuje

tako da možemo uočiti zvuk, u ušima nam se radi višestruki složeni postupak: zvuk luta zrakom i prosljeđuje se iz naše šalice u ušima u našu bubnu. Vibracije ušiju zauzvrat se prenose s našeg srednjeg uha u unutarnje uho.

U unutarnjem uhu, koje se naziva i puža ili kohlea, postoji mnogo malih ćelija za smisao kose . Ako stigne zvučni val, stanice Sense -a za kosu registriraju pokret i to prijavljuju našem mozgu. U najnižem dijelu puževa nalaze se stanice koje znače kosu, koje su odgovorne za percepciju visokih tonova . Što su stanice veće postavljene na usjev, to su više dublji tonovi koji ih prosljeđuju. To znači da svi signali, bilo visoki ili duboki, prolaze bazu na dnu.

Proces sličan je stubištu : Čak i ako želim ići na drugi, treći ili četvrti kat, prelazim preko tepiha u prizemlju. Tijekom godina, to ostavlja svoje tragove na tepihu, što je najjači izravno na ulazu u prizemlje. Kao i tepih , koristite stanice koje su ispod i registrirajte visoke tonove, najbrže od . Gornji se manje tvrde u usporedbi. Tijekom godina, saslušanje visokog zvuka je tako puzava. buka, stres ili komorbiditeti ubrzajte povećanje pogoršanja.

PRESBYAKUSIS Simptomi

U pravilu je prezbikusis takav postupni proces da ga osoba ne primjećuje. prvi znakovi su da

  • TV uređaji i radija lauter mora biti postavljen
  • Pogotovo u nemirnim situacijama Više nije razumio sve
  • Razumijevanje glasovi žena i djece je teško, jer padaju u područje visoke frekvencije

Presbyakusis Dijagnoza

Da bi postavili dijagnozu, ENT liječnici poprimaju pacijentovu medicinsku povijest, gledaju na ušni kanal kao dio otoskopije i pogledajte u uho. Čimbenici kao što su prethodne bolesti, zagađenje bukom i nasljedna procjena pomažu u postavljanju dijagnoze smanjenja sluha. Otoskopija se koristi za isključivanje drugih uzroka poput zatvorenog ušnog kanala, neispravnog bubnjeva ili upale srednjeg uha.

Međutim, odlučujući dio dijagnoze je zvučna i jezična audiometrija . Prag sluha, tj. Svezak, određuje se pomoću zvučne audiometrije, u kojoj pacijent opaža zvuk. Ako je ovdje utvrđen gubitak sluha u vezi s pogoršanim razumijevanjem jezika , dijagnoza se smatra sigurnom.

Presbyakusis liječenje

Smanjenje se ne može liječiti lijekovima ili operacijama . Umjesto toga, ENT liječnici izdaju propis za slušni aparat. Odavde, stručnjak za slušnu skrb preuzima opskrbu slušnim aparatima. Oni poboljšavaju razumijevanje jezika pacijenta i pomažu da ponovno sudjeluju u životu.

Sažetak

Presbyakusis je dijagnoza, koja najčešće dovodi do opskrbe slušnim sustavom. U svom tijeku, pad pokazuje se kao puzajući proces . Stoga je preporučljivo provjeriti saslušanje u redovitim intervalima kako biste prepoznali moguću štetu u ranoj fazi. Što se ranije dijagnosticira gubitak sluha, lakše je naviknuti se na slušne sustave.